tiistai 11. joulukuuta 2012

Ä niin kuin älä koskaan ikinä muutu

Selvitetäänpäs nyt tämäkin asia, koska onnistuin repimään siitä jonkinasteista kiukkua matkalla vuoden viimeiseen tenttiin. Ei riittänyt, että jouduin ajamaan yli 50 kilometrin matkan säätä ja henkeäni uhmaten. Lisäksi radiossa käytiin väittelyä aiheesta koulujen joulujuhlat. Yksi ainoa herraihminen katsoi aiheelliseksi soittaa ja puolustaa mun mielipidettäni ja loput olivat jotain ihme tyyppejä, joiden mielestä asioiden pitää tapahtua aina samalla tavalla kerta ne on aina tehty niin.

Koulujen joulujuhliahan sävyttää kristillinen perinne, joka on noussut tapetille erityisesti nyt, kun monikulttuurisuus on valtaamassa alaa meidänkin leveyksillä. Hienoa, kun on noussut. Kuten kaikki elämää suuremmat ongelmat, niin tämäkin on sidottu uskontoon. Ei ole oikein, että yhtä uskontoa suositaan koulun päättäjäisjuhlien varjolla sanon ma. Käsittääkseni meillä on lakiin kirjattu oikeus uskonnonvapauteen, joten miksi ihmeessä koulujenkin pitää pakkosyöttää jotain historiallisia muinaisjäänteitä? Ja miksi ihmisten pitää kuorossa huutaa, että ne vääränväriset ja vääräuskoiset tulivat pilaamaan meidän kulttuurihistorian, tavat ja perinteet? Niiden vikahan se tietenkin on. Sillä ei esimerkiksi ole mitään tekemistä, että suomalaisetkin ihmiset eroavat sankoin joukoin kirkosta. Minulle se ainakin tarkoittaa sitä, että jos he nyt sattuvat joulua viettämään, niin se on enemmän mukavan yhdessäolon ja rauhoittumisen aikaa kuin kaikkien meidän vapahtajamme syntymäjuhla. Jos he haluaisivat kristillisiä traditioita, niin heräisivät joulukirkkoon keskellä yötä ja matkustaisivat sinne läpi tuulen ja tuiskun. Siis niinhän jo Juhani ja Liisikin tekivät.

Eihän tämä ole edes mikään uusi aihe, vaikka korostuukin taas näin tulevien pyhien alla. Aika moni ihan syntyperäinen suomalainen vanhempikin käy jatkuvaa vääntöä päiväkotien ja koulujen kanssa siitä, pitääkö heidän pilttinsä osallistua esimerkiksi ruokarukouksiin ja ellei pidä, niin kuinka se on mahdollista toteuttaa ilman, että piltti tuntee olonsa käytävässä tai eteisessä yksinään ulkopuoliseksi. Toteutuuko uskonnonvapaus, jos on laitoksia, joissa väkipakolla opetetaan jonkin tietyn uskontosuuntauksen oppeja perinteen varjolla ja jätetään toiset uskonnot täysin huomiotta, koska ei tiedetä niistä mitään? Väittäisin, että ei toteudu. Eikö siis kaikki vaan voisi laittaa suut suppuun ja tehdä hartausharjoituksensa niille varatuissa paikoissa tai kotonaan? Häh?

Onhan meillä kaikilla perinteemme, mutta mikä muka tekee siitä omasta perinteestä paremman kuin toisten perinteet? Maantieteelliset rajat on ihan äärettömän tyhmä peruste. Maassa maan tavalla, mutta oletteko sattuneet huomaamaan, että maan tapakin on muuttumassa kovaa vauhtia. Sekin on typerä peruste, että aina on tehty näin. On monia asioita, jotka on pielessä eikä ne koskaan muutu edes parempaan suuntaan, ellei joskus joku uskaltaisi tehdä toisin.

PS. Olen jo melkein toipunut siitä, että Tuntemattoman sotilaan esitysajankohtaa mentiin muuttamaan.  Sehän on aina alkanut kello 14.00. Aihe on niin arka, että en uskalla ottaa kantaa suuntaan taikka toiseen. Kiva kun kuitenkin esittivät sen vielä.  ;D

16 kommenttia:

  1. Itae olen niin vanhan aikainen ja vieläpä sairaalloisen isänmaallinen että vastaukseni on jyrkkä: Maassa maan tavalla tai maasta pois. Näin se on joka kulttuurissa ja miksi meidän (vaikka johtavat politiikot mainostavatkin Suomea suvaitsevaisena hyvinvointi valtiona) pitäisi muuttaa omat perinteemme? Tuntemattoman sotilaan esitysajasta oli tehty tahallinen väittelyn aihe. Yli puolet kitisijöistä olivat sellaisia jotka ovat kyllästyneet katsomaan sitä jo aikoja sitten. Ja kyllä, kyllä minä pidän sinusta oikein paljon, toisinaan jopa hullaannun väittämistäsi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se fakta, että en itse menisi vieraaseen maahan ja alkaisi vaatia heidän perinteitään muutettaviksi, koska meillä tehdään toisin. Mutta tämäkään asia ei oikeasti ole niin mustavalkoinen. Minä en kuulu kirkkoon, väestörekisterin mukaan olen syntyperäinen suomalainen ja silti toivoisin, että en joutuisi pakosti ottamaan vastaan niitä opetuksia erilaisissa tilanteissa enää nytkään, vaikka koulun joulujuhlat ovatkin taakse jäänyttä elämää hetkiseksi. Toivon samaa tulevalle lapsenlapselleni, kuten tiedän myös hänen äitinsä toivovan. Olen vain ehkä oppinut tukkimaan suuni ja kestämään hiljaa.

      Tiukan konservatiivinen olen siitä, että joulupukki pitää säilyttää joulujuhlissa, vaikka jossain muualla samaa höperöä vanhusta kutsuttaisiinkin jollain toisella nimellä. Jokuhan saattaisi pahoittaa hänenkin läsnäolostaan mielensä. Joku raja minunkin suvaitsevaisuudellani ja sietämiselläni on. ;D

      Minäkin pidän sinusta, vaikka uskallatkin olla kalkkis. Tai ehkä juuri siksi. :D

      Poista
  2. Mä olen noista perinteistä vähän sitä mieltä, että vaikka mulla olisi joku perinne, niin ei mun lapsillani (jos niitä olisi) ole pakko olla samaa perinnettä. Ei ne lapset osaa kaivata suvivirttä tai jouluevankeliumia, jos niillä ei sitä ole koskaan ollutkaan. Vanhemmat niitä vaan kaipaavat. Maailma muuttuu.

    En tosin itse lapsena koskaan edes tajunnut, että Suvivirrellä on jotain tekemistä uskonnon kanssa, vaikka sana "virsi" löytyy ihan laulun nimestäkin. Jotenkin se kertoi minulle enemmän siitä tulevasta vapaudesta ja kesän puhkeamisesta kukkaan. Enkä jouluevankeliumistakaan ole koskaan kärsinyt mitenkään, vaikka melko pienestä olenkin sen itselleni totuutena kerrotun uskonnon kyseenalaistanut. Sain olla usein jouluevankeliumissa Maria, koska minulla oli pitkät tummat hiukset. Se on kai joku Marian merkki. :D

    Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että kirkko pitäisi erottaa valtiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oma lapsi juttu on hiukan hankala. Kun niitä jotenkin pitäisi ohjata ja opastaa, mutta silti olla syöttämättä niille kaikkea puutaheinää, jonka itse on omassa lapsuudessaan omaksunut. Tavallaan joskus tulee itsellä sellainen olo, että olenko vaan ollut laiska opettamaan asioita ja siksi olen valinnut toisin ja antanut tytön valita itse. Olen jopa antanut laittaa sukkahousut alle silloinkin, kun olen tiennyt, että lapsiraukalle tulee kuuma niiden kanssa. Vaan eipä ole toiste sitäkään virhettä tehnyt melkein kesällä jo. :D

      En mäkään varmaan tajunnut. Uskonnolliset jutut eivät myöskään aiheuta mulle aikuisenakaan ruttoa tai muita paiseita, vaikka joutuisin niitä kohtaamaan, mutta olis vaan kiva, kun ei tarvis. Mäkin olisin valinnut sut Mariaksi just sun hiuksien takia. :)

      Olen pitkälti samaa mieltä siitä, että valtion kirkon aika on ohi. Uskonnot on uskontoja, ja valtio sais keskittyä enemmän asioihin, jotka sille kuuluu.

      Poista
    2. Ne valitsee kuitenkin itse. Ennemmin tai myöhemmin. :)

      Poista
    3. Onneksi niin. Tai riippuu miten valitsevat. Joskus voi joutua huokailemaan tuskaisesti, kun enhän minä noin opettanut. :D

      Poista
  3. Aamen!

    Kuten tiedät, tämä aihe on lähellä sydäntäni. Niinpä en avaa sanaista arkkuani tuon enempää.

    Mitä Tuntemattoman sotilaan (K12) esitysaikakohuun tulee, sillähän ei ollut mitään tekemistä isänmaallisuuden kanssa vaan sovittujen pelisääntöjen, vai kuinka?

    ( http://yle.fi/yleisradio/toimintaperiaatteet/tv-ohjelmien-ikarajamerkinnat )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän kyllä. :)

      Ehkä Tuntemattomasta uskaltaa just sen sanoa, että mäkään en oikein tajunnut, miksi sääntöjen noudattamisesta piti nostaa niin kauhia meteli. Olisin ehkä tajunnut, jos olisivat päättäneet jättää kokonaan esittämättä koko elokuvan. Vaan ehkä se on just se, että mitään, joka on ollut aina ei saa muuttaa. Miten mulla on kuitenkin sellainen olo, että jossain vaiheessa lapsuuttani Tuntematon esitettiin vielä myöhemmin ja säästyin siltä, koska nukkumaanmenoaika? Ei, en puhu päiväuniajasta.

      Poista
  4. Uskonnonvapaus on ihan hyvä idea ja uskoa voi Jumalaan ja Jeesukseen, vaikka eroaisi kirkosta. Oon yhä edelleen sitä mieltä, että maassa maan tavalla. Tällä tarkotan sitä, että maahamme tulevien pitää noudattaa Suomen perustuslakia. Omia tapojaan saa ja pitääkin tuoda tullessaan, kunhan ne ei riko lakia.

    Kansalaiset itte valittevat päättäjät kuntiin ja eduskuntaan. He taasen valtakirjallamme päättävät, mitä kouluis yms. opetetaa.

    Meillä jo kotoa vuosii sitte muuttaneet lapset on kertonnu, et oli mukavaa ku piettii jouluperinteist kii. He itte jatkavat samoilla linjoilla, laittamalla itte omia mausteita sekaan.

    Sitten tuntemattomasta ja muistaki sotaleffoista. On hyvä että ihmisille näytetää, kuin hirveetä ja järjetöntä sotiminen on. Lähetysaika tulee kumminki olla sellai, ettei kakarat niit jaksa kattella. Ehtii ne ikärajan täytyttyäki niitä kattella ihan tarpeeks. Ja sotapelit, ne kieltäsin kaikki.

    Joo, en oo pasifisti, oon käynny intin, oon erittäin isänmaallinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki Jeesukseen uskominen on sallittua, vaikka ei kirkkoon kuuluisikaan. Tosin yksi syistä, miksi erosin kirkosta oli nimenomaan se, että en usko siihen heppuun. Olen varmaan ennenkin määritellyt itseni pakanaksi. Toisin sanoen, en ole täysin sanoutunut irti uskonasioista, mutta tää heppu se ei ole.

      Minuu ehkä hiukan ahdistaa se, että ne samat kansalaiset, jotka äänestää päättäjistä on niitä, jotka haluavat asioiden pysyvän samanlaisina aina ja iän kaiken. Vaikka ahkerasti juoksen äänestämässä aina, niin eipä sillä yhdellä äänellä ihan hirveän suurta merkitystä ole. Varmaan tästä syystä äänestysprosentit senkun putoaa, koska se vaan on monen mielestä niin turhaa. Koulussahan on uskonnon opetus ja elämänkatsomustiedon opetus erikseen. Se on ihan ok, mutta juhlien ehdottomia sisältöjähän ei tietääkseni ole kirjattu opetussuunnitelmiin. Ne vaan toistuvat vuodesta toiseen saman tradition mukaisesti.

      Jouluakin saa viettää, vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Jokaisella on omanlaisensa perinteet ja varmaan sitä joulua laitetaan riippumatta siitä onko joulujuhlissa evankeliumi vai ei. Minua siis risoo vain se, että kaikille pakkosyötetään sitä yhtä tiettyä uskontoa. Sitä pakkosyöttöä ei kai ole mihinkään lakiin kirjattu, koska olisi ristiriidassa uskonnonvapauden kanssa.

      Oon niin samaa mieltä sotaleffoista ja peleistä.

      Isänmaallisuus on aina hyvä. Itse tykkään silti aina välillä pysähtyä miettimään, että mitä siihen isänmaallisuuteen kuuluu. Ja sitäkin, että tarkoittaako se, ettei koskaan ikinä saa muuttaa mitään. :)

      Poista
  5. Niin ja tää joka juhlapyhän pakollinen fraasi on vielä heitettävä tähän, että joulu ja muutkin kirkolliset pyhät ovat alunperin olleet ihan muita juhlia, jotka kristinusko on sitten vaan naamioineet omikseen ja saaneet meidät luulemaan, että niitä juhlitaan juuri sen takia, että joku tyyppi syntyi/kuoli silloin.

    Mua ei se Tuntemattoman sotilaan esitysaika olisi haitannut yhtään, jos se olisi ollut alusta asti vaikka yhdeksältä illalla. Mutta nyt kun olin jo monta päivää hekumoinut sillä, että herään, käyn salilla ja sen jälkeen tulen sohvalle viltin alle katselemaan leffaa ennen illan rientoja (ne linnanjuhlat), niin harmittihan se. Televisiosta ei tullut mitään katsottavaa! Ja samaan aikaan Elisa Viihde tökki niin, että tallenteitakaan ei pystynyt katsomaan. Kostoksi sitten imuroin ja pesin pyykkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, kun muistat tuoda esiin pakollisen fraasin, koska se on kuitenkin ihan totta. Toki silti kristityillä saa mun puolesta olla omat traditionsa, vaikka vuoden kiertoa on aina rytmittänyt tietyt juhlat jo ennen sen tyypin syntymän/kuoleman juhlimista niinä aikoina.

      Suunnitelmien muuttuminen voi joskus sapettaa tosissaan. Enkä mä Tuntematonta halunnut esiin ottaa mietenkään pahalla. Se oli vaan jotenkin niin hämmentävää, millainen häly siitä nousi. Sotakirveet oli tanassa ja päänahat lenteli. Tai joo... tiedät kyllä mitä tarkoitan. ;)

      Toisaalta siitähän seurasi jotain hyvääkin sitten, kun koti on putsplank. :)

      Poista
    2. Tiedän mitä tarkoitat enkä pahalla ottanutkaan. Enkä edes henkilökohtaisesti, ihme kyllä. ;)

      Mua itseäni ihmetytti myös se häly ja kaiken lisäksi myös se, miten agressiivisesti MOLEMMAT osapuolet (et sinä kuitenkaan) siihen asiaan suhtautuivat. Että tavallaan se vastapuolikaan ei antanut itsestään yhtään fiksumpaa kuvaa, vaikka toki sitä omasta mielestään olikin. Mutta internetsissä tuntuu ihmisillä menevän aina vähän yli.

      Poista
    3. Tuntematon herätti kummasti kuumia tunteita. Ehkä meissä jokaisessa asuu pieni isänmaallinen kuumakalle.

      Poista
  6. Kurkkaapa meikäläisen tontille kun ehdit. ;)
    Palaan astialle sähköpostitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiiik, ei kai? (kirkuu blogissa, kun livenä ei osaa)
      Tuun heti kurkkaan. :)

      Poista

Jotain sanottavaa asiasta tai asian vierestä? Sano se nyt tai myöhemmin, mutta älä vaikene iäksi.

Kaikki kommentit päätyvät ensin sähköpostiini hyväksyttäviksi. Valtaosa kommenteista myös hyväksytään, koska tykkään kommentaattoreistani - sekä vakituisemmista että satunnaisista. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...