Sivut

tiistai 7. elokuuta 2012

A niin kuin aikalisä

Mä olen taas käynyt keskustelupalstoilla ja te saatte korjata sadon. Kiitos ja anteeksi.
Sain viestin kumppanilta, joka ilmoitti haluavansa aikalisän. Emme olleet vielä edenneet tapailua pidemmälle...
Kirjoittaja kaipasi uskonvahvistusta johonkin suuntaan siitä, mitä se aikalisä oikeasti on. Viesti, aikalisä, emme olleet vielä edenneet... tarvitseeko enempää edes sanoa? Ihmettelen syvästi, miksi kirjoittaja käyttää viestin lähettäjästä nimitystä kumppani.

Todellisuudessa on vaikeaa mennä arvailemaan, mitä aikalisä kenellekin tarkoittaa. Mun mielestä oikeampi termi olisi saattohoito, koska aikalisältä palataan harvoin jos ollenkaan romanttisessa mielessä yhteen (lue: minä en ole koskaan tehnyt niin, joten sen täytyy olla totuus). Saattohoidettava saa rauhassa alkaa kuolettaa tunteitaan, muttei hänen tarvitse päästää irti kertarysäyksellä. Se on sellainen pehmeä lasku, jonka aikana yleensä sekä hoitaja että hoidettava tajuavat selkeästi, etteivät sittenkään tarvitse sitä toista ihmistä jäädäkseen henkiin. Toinen tai molemmat heistä voi myös tajuta, että ilman toista on helpompi hengittää. Tässä tapauksessa saattohoito on onnistunut.

Joskus Useimmiten saattohoitaja on vain pelkästään roikottaja. Ihminen, joka ei joko saa sanottua mitä oikeasti ajattelee tai haluaa jättää varmuuden vuoksi portin raolleen, jotta voi livahtaa siitä vaivihkaa takaisin. Tai sitten rassukka ei oikeasti tiedä itsekään, mitä haluaa. Aikalisä on tällaisessa tilanteessa äärettömän hyvä termi. Voi jättää toisen odottamaan kieli pitkällä ja sydän pamppaillen jatkoa, koska siihenhän aikalisä urheiluterminäkin viittaa. Peli ei ole vielä päättynyt vaan hiotaan strategioita. Jos aikalisä halutaan pitää, olisi reilua kertoa toiselle, mihin sillä tähdätään. Ja jos kysymys oikeasti onkin siitä, että sattuu elämässä olemaan sellainen vaihe, jolloin työ/koulu/harrastus/you-name-it vie paljon aikaa, niin ehkä silloin kannattaisi kertoa totuus eikä vaatia yksipuolisesti aikalisää. Jos on tarkoitus pelata samassa joukkueessa, niin miksi jättää toinen epätietoisuuteen ja arvailemaan mitä mikäkin oikeasti tarkoittaa? Tai miksi samassa joukkueessa pelaava ei saisi osallistua päätöksentekoon?

Kunpa keskustelupalstalla kysymyksen esittänyt nainen/mies oikeasti vain tekisi päätöksensä itse. Kukaan tuskin koskaan tulee lähettämään viestiä, että "meidän pitäisi saattohoitaa tämä suhde". Paitsi jos muutenkin on selkärankaa sanoa, ettei juttu vastaakaan niitä odotuksia, joita oli asettanut. Saattohoidetulla suhteella on edellytykset ainakin kehittyä ystävyydeksi. Aikalisä aiheuttaa vaan turhaa katkeruutta, elleivät osapuolet tiedä, että perimmäisenä tarkoituksena on alkaa käsittelemään eroa.

2 kommenttia:

  1. Nimesitpä sattuvasti yhden elämänilmiön, joita sattuu ja tapahtuu. Roikottaja ja riippakivi ovat toisiaan täydentävä parivaljakko.

    Tosin esimerkkisi tapauksessa ei mitään suhdetta ole vielä olemassakaan, koska tapaamistakaan ei ole ollut, vasta on tutusteltu. Eivätkä tapaamisetkaan vielä merkitse seurustelua. Ehkäpä "aikalisä" olisikin tulkittavissa aikalisäksi kirjoittelussa: pidetään taukoa viestien lähettelyssä, jotta se "kumppani" voi tehdä välillä jotakin muuta, ehkä tutustua johonkuhun toiseen kaikessa rauhassa. Jos ei tämä joku sitten sytytäkään, "kumppani" voi palata takaisin siihen entiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkin tapausta olisi voinut kutsua treffikumppaniksi, koska kyllä he tekstin mukaan olivat tavanneet muutamia kertoja. Mutta ehkäpä aikalisän takana on em. tapauksessa juurikin se, että toinen on saanut jotain kiinnostavampaa näköpiiriin, muttei ole valmis vielä lyömään viimeistä naulaa arkkuun tämän aiemman treffailukumppaninkaan kanssa.

      Toisaalta, jos alkuperäinen kirjoittaja kutsuu toista jo tuossa vaiheessa kumppaniksi, niin kyllähän siinä paniikki iskisi kenelle tahansa ja olisi tarve aikalisälle ilman toisia osapuoliakin. Maailma tuntuu olevan täynnä ihmisiä, jotka uskovat olevansa parisuhteessa heti, kun ensimmäiset pullakahvit on juotu. Ja sitten kun toinen ei olekaan samaa mieltä, niin keskustelupalstat täyttyy ruikutuksesta, että "miksei kukaan koskaan ole tosissaan". Onhan ne luultavasti tosissaan, mutta ei se tarkoita sitä, että ensimmäinen joka vastaa ja tavataan on se jota on etsitty.

      Roikottajat ja riippakivet taas. Huoh.

      Poista

Jotain sanottavaa asiasta tai asian vierestä? Sano se nyt tai myöhemmin, mutta älä vaikene iäksi.

Kaikki kommentit päätyvät ensin sähköpostiini hyväksyttäviksi. Valtaosa kommenteista myös hyväksytään, koska tykkään kommentaattoreistani - sekä vakituisemmista että satunnaisista. :)