keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

B niin kuin BoomslangKuva: freeimages.com Kuvaaja: doc
Kuvassa on maailman ainoa myrkyllinen tarhakäärme, Boomslang, joka voi tappaa terveen ja hyväkuntoisen miehen. Boomslangia erehdyttiin pitämään harmittomana, kunnes vuonna 1957 Karl Schmidt kuoli käärmeen pureman aiheuttamiin sisäisiin verenvuotoihin.

Jaa, että mihinkä tämän analogin on tarkoitus johtaa? Mulla nyt vaan sattuu tänään olemaan sellainen olo, että olen Boomslang!

Tiedossa on ollut jo pidempään, että en pysty kauaa jatkamaan nykyisessä työssäni tai ainakaan nykyisessä työpaikassani näillä keuhkoilla.

Oletko koskaan kävellyt kesäkuumalla kampaamon ohi, jossa on ovi auki?

Oletko samalla sattunut haistelemaan kesän tuoksuja, kun nenään on hiipinyt outo ammoniakin ja muiden kampaamokemikaalien tuoksucocktail?

Mieti, että tekisit töitä sellaisessa tuoksussa. Oikeastihan tilanne ei työpaikallani ole niin paha kuin kivijalkakampaamossa. Meillä on erittäin hyvä ilmastointi. Jopa niin hyvä, että kesälläkin pukeudumme neuleisiin töissä ollessamme. Tervekeuhkoiselle ympäristö ei tuota mitään ongelmaa. Mutta kun allergisoituneena ja astmaattisena viettää 8 tuntia päivässä hengitellen pahimmillaan - tai omistajien kannalta parhaimmillaan - kahdeksan kampaajan aiheuttamia käryjä yhtä aikaa, niin voi vain kuvitella kuinka kipeä työpäivän jälkeen on. Niin kipeä, ettei työnteossa ole mitään järkeä. Työtä työtä työtä tehdään, jotta jotta leipää syödään, ei jotta jotta terveys viedään.

Omasta mielestäni olen ollut hyvä, luotettava ja tunnollinen työntekijä. Olisin mennyt töihin vaikka pää kainalossa mikäli se olisi irronnut eikä ajanvarauskirja olisi antanut myöten jäädä suoraan petiin lepäämään. Olen tähän hetkeen asti ajatellut aina vain työnantajan parasta. Tai ongelma on oikeastaan juuri siinä, että ajattelen vieläkin. Ellen ajattelisi, en pitäisi itseäni harmittomaksi kuviteltuna myrkyllisenä tarhakäärmeenä.

Olen kuluneen vuoden miettinyt kuumeisesti, kuinka voin jatkaa parturi-kampaajana edes osa-aikaisesti ilman, että kiusaan itseni henkihieveriin. Kenellekään ei tule varmasti yllätyksenä, että yrittäjyys on ainoa mahdollisuus vaikuttaa omaan työskentely-ympäristöön. Niinpä olen salaa suunnitellut, laskelmoinut ja selvitellyt asioita joka suunnalta. En voi tehdä värjäyksiä tai permanentteja terveydentilani puolesta, mutta ei se leikkaamasta tai kampaamasta estä - etenkään, kun käytössä tulee olemaan hajusteettomat tuotteet. Suunnitelmat ovat siis siinä vaiheessa, että voisin vaikka heti huomenna aloittaa oman toiminnan. Mutku... tilanne on periaatteessa sama kuin parisuhteessa oleva olisi ihastunut toiseen. Tunteet ja ajatukset eivät ratkaise, vaan se miten niiden kanssa toimii.

Olen siis ihastunut omaan suunnitelmaani, mutta musta tulee myrkkykäärme, jos alan markkinoida palveluitani ennen kuin työsuhteeni on päättynyt. Puhumattakaan siitä, että tekisin töitä sekä työnantajan että omaan lukuuni samaan aikaan. Yrittäjällä on toki aina riski, mutta tällä hetkellä lain sanelema lojaliteettivelvollisuus työnantajaa kohtaan tuntuu pelkästään kohtuuttomalta riesalta. Pitäisikö muka irtisanoa itsensä, viettää kuukauden irtisanomisaika löysässä hirressä ja sitten kädet ristissä toivoa, että uutena yrittäjänä saan asiakkaita edes sen verran, että voin ostaa tarjouksesta makaronipussin silloin tällöin? Miten kukaan ikinä uskaltaa lähteä palkkatöistä saman toimialan yrittäjäksi, jos kaikesta pitää olla hipihiljaa ennen kuin on vapaa puhumaan?

Niin tai näin, olen varma, etten pysty aiheuttamaan niin suuria sisäisiä verenvuotoja nykyiselle työnantajalleni, että se johtaisi heidän kuolemaansa. Heillä kyllä riittää makaronia pöydässä, vaikken viiden vuoden yhteisen taipaleen jälkeen jäisikään rinnalle. Se helpottaa. Vähän. Silti musta tuntuu, että olen Boomslang!


10 kommenttia:

 1. Voi kärmes... toivottavasti et itse saa sitä sisäistä verenvuotoa (varsinkaan aivoihin) miettiessäsi. On nimittäin v-mäinen tilanne. Todella!

  Mutta mä niin tiedän ton "ei ole kauhean kiva viettää iltaa raatona kotosalla toipuen työpäivästä että jaksaa sitten taas seuraavan". Muuta ei jaksakaan, ja se on kurjaa ja väärin, Ei sen elämän niin pidä mennä. Joten tsemppiä suunnitelmallesi, mä kävisin heti sulla jos olisin lähempänä, mä tarvin hajutonta kampaajaa, ja onneksi niitäkin jo löytyy. Se voi oikeasti kohta olla jo valttikin. Ja vaikka yhteistyö allergia- ja astmaliiton kanssa, koska nää vaivat alkaa olla yhä yleisempiä.

  Ja oikein leppoisaa vappua sulle Neo myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kanssa, ettei tule aivoverenvuotoja. Ehkäpä asiat ratkeaa kuitenkin parhain päin. Tai ratkeaa takuulla, kuten pitääkin. Vielä ei vaan ole tietoa, että mikä se sitten on.

   Jep, just toi. Tiedän että tiedät. Jokaisen työpäivän jälkeen nousee kehonlämpökin, mikä on osaltaan myös uuvuttavaa.
   Kiva kun kävisit. Suunnitelmaan ei kuulu istua liikkeessä ja odotella asiakkaita vaan mennä asiakkaan luokse, mutta olet sä siihenkin vähän kaukana. Muutenhan mä uskon, että hajuton (muttei toivottavasti mauton) kampaaja alkaa olemaan monelle tarpeen kuin myös sellainen kampaaja, joka tulee asiakkaan luokse, kun asiakkaalle itselleen kotoa poistuminen on haastavaa. Olipa kunto mikä hyvänsä, meillä kaikilla on oikeus näyttää hyvältä. Nih!

   Leppoisaa vappua sulle myös Marjaana!

   Poista
  2. Ääh, toi lämmönnousu on tuttua ja ihan vakavasti otettava juttu. Sitä ei kroppa jaksa kovin kauaa. Toivottavasti homma ratkeaa pian!

   Poista
 2. Voi harmi! Minun aiemmalla kampaajallani oli krooninen astma juurikin mainistemastasi syystä.

  Kuinkahan nuo ns. vihreät kampaamot ja niiden tuotteet, olisko niissä vaihtoehtoja? Täällä Helsingissä ne tuntuvat lisääntyvän sitä mukaa, kun asiakaskunta luomuistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puskissa! Harmitteluun ei ole sen suuremmin aihetta, koska elämä nyt vaan on. Riskit on olleet tiedossa jo alalle lähtiessä, mutta ainahan sitä ajattelee, ettei se salama nyt minuun iske eikä läheiseen kaveriinkaan. Nyt kuitenkin iski. Ei silti jäädä sitä murehtimaan.

   Toki ekokampaamokin olisi vaihtoehto. Toisaalta pelkään kuuluvani siihen joukkoon, jolle lääkäri tulee toteamaan lopulta, että mikään ekokampaamokaan ei sitten ole vaihtoehto. Niissäkin sitten lienee kuitenkin jotain juttuja jo, varsinkin jos herkistynyt entuudestaan. Mutta ainahan sitäkin vaihtoehtoa voi miettiä, jos kyllästyn leikkaamaan, kampaamaan ja pidentämään.

   Onni on luomuistuva asiakaskunta! :)

   Poista
 3. Ekokampaamo minullekin tuli mieleen. Luulisi, että sellaiselle olisi kysyntää, mutta jos epäilet, että sekin aiheuttaa terveysongelmia, niin hankala on tilanne. Harmillista tuollainen...
  Minkälainen on työtilanne sillä uudella alalla, jota opiskelit? Eli onko täydellinen alanvaihto käytännössä mahdollinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa uudellekin alalle varmasti työllistyy, mutta kun en halua vaihtaa alaa täydellisesti. Ei, ei, ei. En halua. Enkä muuten taida haluta palkkatyöhönkään, vaikka uusikin ala. ;) Eli oikeasti tarvitsen toista, jotta voin tehdä toista. Ja toisaalta tarvitsen toista, koska se on niin kivaa.

   Niin kyllähän mä kampaajana pystyn jatkamaan rajoitteistani huolimatta. Suurin murhe tällä hetkellä on lähinnä se, että on paha aavistella onko kysyntää vai eikö ole kysyntää, jos mitään ei voi omien suunnitelmien eteen tehdä. Pitäisi vaan hypätä ja luottaa siihen, että elämä kantaa. Mutta pitäisi sitä nyt olla varma edes siitä, että rahaa tulee niin paljon, ettei joudu talveksi lumihankeen.

   Poista
 4. Allergiset huomioiva kampaamo olisi loistava! Ekologisuus kaupan päälle - pelkkää plussaa. Kyllä ne asiat lutviutuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veela! Long time no see :)

   En onneksi ole ainoa allerginen näillä seuduilla(kaan), mutta silti haluan hiusteni ja itseni voivan hyvin. Uskon itsekin, että kysyntää riiittää ja asiat lutviutuu aikanaan.
   Se on tämä kärsimättömyys, mikä haluaisi kaiken olevan jo nyt heti. Ja tietty asiaankuuluva epävarmuus, että pärjäänkö sittenkään taloudellisesti alussa.

   Poista
 5. Et sinä mikään myrkkykäärme ole. Kieltämättä tilanteesi on kuitenkin vähintäänkin hankala, kun et voi markkinoida palvelujasi ennen kuin olet irtisanoutunut entisestä paikastasi. Minullakin on niin vähän tukkaa, että sen leikkelemisellä ei pieniruokaisinkaan kampaaja elele kuukautta, vaikka se onkin kasvanut pois muodostaan. Tukkani kohtalosta ehdimme kuitenkin keskustella tuonnempana, vai mitä? :)

  Pidän peukkuja, jotta lääkäri toteaisi sinulle sopivan kuitenkin ekotuotteet. Sillä tavalla saisit laajemman asiakaskunnan ja sitä myötä turvatumman toimeentulon ja saisit tosiaankin tehdä itsellesi mieluisaa työtä.

  VastaaPoista

Jotain sanottavaa asiasta tai asian vierestä? Sano se nyt tai myöhemmin, mutta älä vaikene iäksi.

Kaikki kommentit päätyvät ensin sähköpostiini hyväksyttäviksi. Valtaosa kommenteista myös hyväksytään, koska tykkään kommentaattoreistani - sekä vakituisemmista että satunnaisista. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...