tiistai 13. marraskuuta 2012

P niin kuin paino

Läskiä on pukannut nyt ovista ja ikkunoista (Kyllä, jokainen sana johtaa eri paikkaan järjestyksessä Enimmäkseen harmiton, Termostaattori, Ajatuskatkos). Jostain syystä se on puhuttanut useammassakin paikassa lähipäivinä ja monesta eri näkökulmasta. Myös Suomi24:n keskusteluissa rva ikiläski pohtii, miksi herää yhä uudelleen ja uudelleen läskiensä keskeltä. Toisin sanoen hän on laihduttanut useita kertoja elämänsä aikana 20-30 kiloa ja aina löytänyt itsensä tilanteesta, jossa kilot ovat tulleet takaisin. En oikein tiedä, mikä siinä on niin vaikea ymmärtää, että laihduttaminen ja dieetit eivät takaa pysyviä tuloksia vaan elintavat pitäisi pysyvästi muuttaa terveellisiksi. Enkä nyt ihan saanut sellaista käsitystä hänen dieetistäänkään, että se olisi sieltä terveellisemmästä päästä.

Tästä päästäänkin kätevästi siihen, että minun mielestäni koko painoindeksin mittarina saisi työntää hanuriin. Tunnettu fakta kun on, että minä en enää pituutta kasva, joten kun lihaskuntoharjoittelun seurauksena paino on nousujohteinen rasvan vauhdikkaasta palamisesta huolimatta, niin painoindeksi ei todellakaan ole laskussa. Tiedän myös tapauksia, joiden painoindeksi on n. 20, mutta vyötärömitta ylittää  suositellut rajat. Itse asiassa painoindeksin käyttöä on yleisestikin kritisoitu sen vuoksi, että pituuteensa ei kukaan voi vaikuttaa ja yhä enemmän terveysriskejä arvioitaessa on alettu käyttää vyötärönympärysmittaa.  Vaarallisintahan rasva on silloin, kun se kerääntyy vyötärölle ja sisäelinten ympärille. Olen siis sitä mieltä, että painoa olennaisempaa on terveys. Ja painoindeksiä olennaisempaa on vyötärönympärys, jota voi mittailla myös silmämääräisesti peilistä, vaikka sille viitearvonsa on olemassa (tavoitearvo miehillä alle 94 cm ja naisilla alle 80 cm).

Omista tavoitteistani voin sanoa, että minulla on palava halu pysyä projektista huolimatta naisellisena. Se, että rasva muuttuu lihakseksi ei vielä tarkoita sitä, että olisin pyrkimässä fitness-tähdeksi. Minun kauneuskäsitykseeni ei todellakaan kuulu ääreishyvin erottuvat lihakset. Natsi-rainerin tavoite on kohdallani Rantakuntoon 2013, mutta jos rasva palaa samaa vauhtia kun menneen yhteisen kuukauden aikana, niin luulen vapauttavani hänet tehtävistään jo helmikuun lopulla. Paino sanalla luulen, koska ehkä minussa vain on sen verran masokistin vikaa, että haluan olla jatkuvasti sekä köyhä että kipeä. Ja ehkä olen kohdannut ihmisen, jolle en koskaan onnistu sanomaan ei riittävän painokkaasti. Helmikuussa se menee siis kuitenkin niin, että kun hän tulee vastaan sopimuspaperin kanssa, niin minulla on jo kynä valmiiksi kädessä allekirjoitusta varten. Toivottavasti tämä ei ollut itseääntoteuttava ennuste.

Tuolle natsi-nimitykselle tosin tarvitsee tehdä jotain, koska hän on osoittanut omaavansa myös inhimillisiä piirteitä, ja on oppinut sekä naurattamaan että suututtamaan sopivassa suhteessa. Tytär kutsui häntä myös kiiltokuvapojaksi, mutta se osoittaa vain sen, että meillä sittenkin on geeneistä huolimatta hiukan eri näkemys kiiltokuvapojista. Kestäähän häntä katsella, mutta en minä kiiltokuvasta puhuisi. Jospa hänestäkin leivotaan ihan perusraineri, vaikka natsista pois opettelu tulee vaatimaan ponnisteluja.

Edit 13.11 klo 23:06
Vedän sanani takaisin. Ei siitä mitään perusreenaria saada mitenkään. Se on joko natsi tai palkkamurhaaja.


Mikä sitten on kenenkin mielestä kaunista?
Tärkeintä lienee, että tuntee itse itsensä kauniiksi.

21 kommenttia:

 1. Ihminen laihtuu, kun se tunkee tosta nenän alla olevasta aukosta vähemmän ruokaa sisään. Oikeessa oot, laihaks pääsee vaan muuttamalla koko elämäntapansa. Piste. Ei se ton vaikeempaa oo.

  Mä painaisin noin 300 kiloo, ellen joka vuos huhtikuussa tiputtas niitä 3-5 kiloo mitä on talven aikana kertynny.

  Painoindeksi ja mahan ympärysmitta. Alkuunsa mun painoindeksi oli 22, nykyään 24, vaikka pituus ja paino on pysynny samana... Et se niist taulukoista.

  Toi Johannan ottama kuva on hyvä, siis onnistunnu. Mallit vaan ei mun silmää miellytä, ei millää tavalla. Mut onneks meit on erilaisii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tai ihminen laihtuu, kun ei syö enempää kuin kuluttaa.

   Mitä sun painoindeksin muuttumiseen tulee pituuden ja painon pysyessä samana, niin sanoisin, että jommalle kummalle on sattunut laskuvirhe. On vaan mahdotonta saada samalla matemaattisella kaavalla eri tulosta, jos muuttujat on samat. Mutta edelleen olen vahvasti sitä mieltä, että voisi jättää laskematta koko BMI:n. Ei siitä ole kenellekään mitään hyötyä.

   Kuva on hyvä, mutta ei tosiaan ole munkaan kauneusihanteiden mukaisia nuo mallit.

   Poista
 2. Niin, onhan sitä tietyt mitat täyttävää eikä sen ylittävää naista kenties mukavampi katsella, tosin mielestäni jokainen nainen omaa jotain kaunista. Useimmiten he kätkevätkin sen samalla kun häpeävät / piilottavat liian runsaiksi päässeitä muotojaan mikä on sääli. On tietysti naisia jotka ovat sinut itsensä kanssa ja sen kyllä huomaa, useimmiten positiivisella tavalla. En tiedä mistä tuo painoindeksi - juttu on edes alkujaan tullut eli onko se terveydenhuollon piiristä vai onko se sinne kopsattu kenties vaatevalmistajien taholta - nehän määrittelevät mitat minkä kokoinen naisen tulisi nykyään olla. Omalta kohdaltani ongelma on päinvastainen, paino on pudonnut vuodessa kaksitoista kiloa vaikka syön kuin sika. Syön vieläpä monipuolisesti, kiitos siitä kuuluu vaimolleni (joka muuten vihaa eineksiä ja muuta valmisruokaa). En yksinkertaisesti saa painoa nousemaan vaikka kuinka yritän, olen koko ikäni kärsinyt tästä ongelmasta ja terveyteni on ok, ei siis mitään tautia syynä tähän. No, huolensa kullakin ja oikeassa olit, painoindeksi joutaa mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painoindeksin historiasta sen verran, että sen on keksinyt matemaatikko Adolphe Quetelet vuonna 1835. Lääketieteeseen se otettiin mukaan 70-luvulla, ja Suomessa se tuli terveydenhuollon käyttöön 1980-luvulla. Johonkin asti oikeasti uskottiin, että se on onnelliseksi tekevä matemaattinen kaava, jolla ratkaistaan kaikki lihavuudesta johtuvat ongelmat. Onneksi tosiaan on huomattu, että pelkkään BMI:iin tuijottaminen johtaa harhaan.

   Vaatevalmistajista muuten oli joskus uutinen, että vaatekoot ovat suurentuneet, vaikka tuumat ovat pysyneet samoina. Jos ennen koko 38 oli sopiva, niin nykyään sama nainen voi pukeutua jopa kokoon 34 ja kuvitella laihtuneensa. Löytyihän se googlettamalla ihan helpolla. http://www.taloussanomat.fi/kulutustavarat/2011/12/28/luulitko-laihtuneesi-vaatekoko-voi-johtaa-harhaan/201119934/12

   Makuasioista jopa naisten kauneuden ja koon suhteen on aika turhaa lähteä kiistelemään. Toiset tykkää muhkummasta, toiset lihaksikkaammasta ja toiset laihoista. Toisaalta oikeasti lihavat naiset eivät ehkä sittenkään häpeilyn vuoksi peittele muotojaan vaan ihan siitä syystä, että kun tarvitaan isoa vaatekokoa, niin valitettavasti valikoima supistuu kummasti. Kaikilla ei ole varaa omaan ompelijaan.

   Painon tahdonvastainen putoaminenkin on tylsää. Mutta jos syynä ei kerran ole mikään sairaus, niin ehkä siihen ei pitäisi kiinnittää sen suurempaa huomiota?

   Poista
 3. BMI on monessakin suhteessa hutera määritelmä. Normaalipainon yläraja laskettiin vasta vuonna -98 25:n, sitä ennen se vissiin oli lähempänä kolmeakymmentä(koska vasta siinä lukemassa terveyshaitat alkavat - siis jos "ylipaino" on rasvaa). WHO on painoindeksin määrittänyt, mutta sananvaltaa oli Yhdysvaltain jollain terveysorganisaatiolla, jossa on mukana mm.tyyppejä, joilla on lusikkansa mukana laihdutusvalmisteyritysten sopissa.
  Minäkin alan painoindeksin mukaan lähentymään ylipainon rajaa - jännä juttu silleen, että samat vaatteet menee päälle kun painoni lähenteli sitä alarajaa. Ympärysmitta kun pysyy aikalailla samana tässä kun rasva muuttuu lihakseksi..

  T:säännöllinen mutta yleensä hiljainen lukijasi, Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mari. Ei täällä ole pakko olla suuna päänä, mutta kiva kun kommentoit. Kiitos. :)

   Tämä oli minulle ihan uusi tieto BMI:stä. Todellakin viitearvojen uskottavuutta syö merkittävästi myös se, jos päätöksiin on ollut vaikuttamassa ihmisiä, jotka haluavat lisätä laihdutusvalmisteiden myyntiä.

   Olen yhä vahvemmin sitä mieltä, että koko mittarin saisi hävittää.:)

   Poista
 4. Joku asiantuntija sanoi jo pari vuotta sitten, että liikaa kiinnitetää huomiota painoindekseihin eikä oteta huomioon ihmisen omaa ns. hyvänolonpainoa, johon keho usein itse pyrkii päätymään.

  Mulla on vielä muutama kilo matkaa painoindeksin ylärajaan, mutta epäilen olevani tuossa hyvänolonpainossa, vaikken itse sitä vielä hyväksykään ja yritän rutistaa sinne alemmalle kymmenluvulle. Kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, googletin sanalla hyvän olon paino ja sain noin 40 000 hakutulosta. Se siis on jotain, mitä ollaan tuomassa esiin yhä enemmän. Tykkään ajatuksesta.

   Ellen olisi päättänyt olla tuijottamatta vaakalukemia, niin olisin varmasti nyt siinä hyvän olon painossani. Toisaalta olen ulkoistanut lukemien tuijottamisen, mutta eipä hänellekään se paino ole tärkein lukema, jota intensiivisimmin seuraa.

   Toisaalta mietin, että mistä sen hyvän olon painon sitten voi tunnistaa? Itse ajattelisin sen niin, että on energinen ja pirteä vailla kolotuksia ja jomotuksia. Mutta entä jos kolotus on henkistä laatua, joka ehkä on seurausta ulkoisesta paineesta? Tarkoitan, että on koko ajan se tunne, että pitäisi olla siellä alemmalla kymmenluvulla.

   Poista
  2. No sitäpä minäkin haikailen.. Koska olen nyt loppuviimein tullut siihen tulokseen, etten ihan oikeasti halua painaa näin paljon kuin nyt painan vaikka painankin huomattavasti vähemmän kuin vielä kesällä. Tähän asti olen aina luovuttanut juuri näillä lukemin, nyt en aio.

   Poista
  3. Niin just... päätin, että hyvänolon paino on siinä kohtaa, kun itse on tyytyväinen itseensä. Ihan sama mihin se tyytyväisyys perustuu. Jos tahtoo kytätä BMI:tä niin siitä vaan, jos luottaa hyvään oloonsa, niin sekin sallitaan. :)

   Poista
 5. Hei!
  Olen sitä mieltä, että puntarit sun muut mittarit saa työntää suohon...eikun metallikeräykseen ettei ympäristöä saastuteta.
  Joskus laskin huvikseni beeämiini, se taisi olla 29 eli jotakin ylipainoon liittyvää.
  Beeämiitä tärkeämpää tosiaan on mainitsemasi vyötärönympärys ja sitäkin tärkeämpi yleinen hyvinvointi, jaksaminen ja terveys veriarvoineen ja mitä niitä on.

  Peeteen käyttö on satsaus tärkeään pääomaan, vaikka sitä joidenkin mielleyhtymissä pidetään elitistisenä turhailuna. Kiva, kun olet löytänyt natsisellaisen! :-]

  Ps. Löysin blogiisi perheenjäseneni blogin jonkun kommentin kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Arttorius!

   Onhan noita puntareita ja mittareita. Mutta jos esimerkiksi kaikkien Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajat ovat BMI:n mukaan ylipainoisia, niin silloin käytetyssä mittarissa on oltava jotain pahasti pielessä. Siksi luotan itse jatkossakin hyvään oloon ja peilikuvaan.

   Hyväksyn puntarin tai siis kehonkoostumusmittarin käytön natsilta, koska se on luultavasti hänelle tapa seurata tekeekö työnsä oikein ja muistanko minä noudattaa annettuja ohj... käskyjä.

   Peetee on oikeastaan hyvinkin kallis satsaus, varsinkin opiskelijalle, mutta voisihan sen rahan pistää paljon turhempaankin kuin omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Se taitaa sittenkin olla pikkuraha verrattuna siihen kuinka pitkälle siitä saadut hyödyt kantavat.

   Alan salaa tykkäämään natsista itsekin, vaikka hänen kanssaan onkin ollut yhteisen sävelen löytäminen jonkin verran haasteellisempaa kuin kahden aikaisemman peeteeni. Vaan onpahan myös alkanut tapahtua.

   Ps. Luulen tietäväni kyseisen perheenjäsenen. :)

   Poista
 6. Paljonko muuten natsin kuukausivuokra on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukausivuokraksi tulee hiukan reilut 200 euroa. Tuntivuokrana ilmoitettuna 58 euroa.

   Poista
  2. Ohos, arvokkaaksi olen arvellut, mutta tuo ylittää ainakin parilla kympillä mitä olen luullut tähän asti.

   Poista
  3. Onhan noissa hintahaitaria. Jotkut palkkaavat tyyppejä, jotka eivät ole salin palkkalistoilla ja maksavat pari kymppiä vähemmän. Mitä suuremman paketin kerralla ostaa, sitä edukkaammaksi se myös käy. Minä vain kuvittelen aina, että 10 viikkoa vielä ja sitten ei enää. Yhtään senttiä en silti ole katunut. En vyötäröltä enkä säästötilin saldoista.

   Poista
 7. Hei, jos et ole kesään 2013 mennessä vielä löytänyt ketään, niin ollaan yhteyksissä ;)

  Noh, vakavasti: BMI on juu aikasta aikaansa jäljessä. Voisin kertoa painonnostaja-kollegoista, joille työterveystarkastaja on valittanut koska BMI:n mukaan he ovat läskikasoja -.-

  Itselläni se näkyy siinä, että vaikka välillä kylkiluut näkyvät eivät silleen hyvällä tavalla, BMI:n mukaan 15 kiloa pitäisi saada jostain pois. Mutta kun ei parempaakaan ole lanseerattu (tai sitten on mutta en ole kuullut), niin tällä mennään :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos etsivä löytää, niin mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että minun pitäisi löytää joku kesään 2013 mennessä tai sen jälkeen? ;)

   Huono mittari, pitää keksiä oma parempi. Muistaakseni luin joskus (ja pelkäsit joutuvasi sanomaasi katumaan...), että et ole tissi- etkä peppumiehiä vaan solakan lantion miehiä. Valitettavasti minulla on molemmat. Luulen, että siitä voi olla hyötyä, kun ei ole niin väliksi kumpaa miestyyppiä mahdollinen kokelas edustaa. Mutta palataanpa sinun mittariisi: voisithan siis pyytää mahdollisia deittejä mittaamaan lantion ympäryksen? Älä kuitenkaan mainitse pyynnön yhteydessä, että synnyttääkö hän todennäköisesti keisarinleikkauksella vaiko alateitse.

   Se 15 kiloa pitää ottaa pois sieltä, mihin se on kerääntynyt eikä sieltä, missä on jo pelkästään luuta ja nahkaa. ;)

   Poista
  2. Olipa järkevä lause, kunpa jo julkaistuja kommentteja pääsisi muokkaamaan vielä jälkeenpäin. "Älä kuitenkaan mainitse pyynnön yhteydessä, että synnyttääkö hän todennäköisesti keisarinleikkauksella vaiko alateitse."

   että sanan jälkeen lue: haluat selvittää synnyttääkö hän todennäköisesti keisarinleikkauksella vaiko alateitse.

   Poista
 8. Ajattelin luottaa nazismin sotaveteraani/personal traineriisi että kesällä 2013 olisit kuntosi huippukohdalla ;)

  Äh pahus tuohon lantio-juttuun orastava romanssimme sitten tyrehtyi. Mutta hei, voidaan silti olla kavereita ja kommentoidaan joskus toistemme blogeihin ja ei muistella pahalla yhteisiä hetkiämme.
  Ei, kyllä minulla on kupissa ihan vain kahvia. Miksi?

  VastaaPoista
 9. Minäkin luotan häneen kuntoni suhteen, mutta en usko, että hän sytyttää minussa mitään palavaa tarvetta pariutumiseen siihen mennessä. ;)

  Kyllä se on lantion seutuni luuston vika, kun meistä ei tullutkaan yhtään mitään. No hard feelings, dear. Tietenkin ollaan silti kavereita. Ehkä olen jopa tosca-kakun velkaa sinulle...

  Kyllä, minunkin kupissani on ihan vain kahvia.

  VastaaPoista

Jotain sanottavaa asiasta tai asian vierestä? Sano se nyt tai myöhemmin, mutta älä vaikene iäksi.

Kaikki kommentit päätyvät ensin sähköpostiini hyväksyttäviksi. Valtaosa kommenteista myös hyväksytään, koska tykkään kommentaattoreistani - sekä vakituisemmista että satunnaisista. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...