maanantai 16. tammikuuta 2012

L niin kuin laki

www.dangerousminds.net
Don't like gay marriage? Don't get one.
Don't like abortions? Don't get one.
Don't like drugs? Don't do them.
Don't like sex? Don't have it.
Don't like your rights taken away?
Don't take away anybody elses.


Yllä esitetty meemi elää netissä omaa elämäänsä. Melkein aina kommentoinnissa on mukana joku, joka haluaa vetää lait tähän mukaan. Asiat on kielletty laissa ja ovat siten vääriä. Höpö höpö, sanon minä. Laki on aina sidoksissa siihen yhteiskuntaan ja kulttuuriin, jossa eletään ja kaikki yllä mainitut asiat ovat myös jossain päin maailmaa ainakin jollain tasolla sallittuja lakiin perustuen.

Sukupuolineutraali avioliittolaki
Suomessakin on viime aikoina ollut hyvin paljon tapetilla sukupuolineutraali avioliittolaki. En ota suuremmin kantaa siihen, kuka on oikeassa (minä tietenkin). Totean vaan, että lailla on kannattajansa ja vastustajansa - seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Ymmärtäisin kädenväännön aiheesta, jos homoseksuaalisuudesta oikeasti voisi olla esimerkiksi terveydellistä haittaa jollekulle ulkopuoliselle. Uskonto ei vaan kerta kaikkiaan riitä perusteeksi, jos mulle yrittää vakuuttaa jotain. Uskonnoissa on kaiken lisäksi se huono puoli, että ne vaahtoavat suvaitsevaisuudesta, mutta käytännössä eivät suvaitse itse lainkaan erilaisuutta. Kun jollain on osoittaa mulle tieteellisiä faktoja - ei mitään pilipalitutkimusta - asiasta, mä lupaan miettiä asiaa uudelleen.

Sukupuolineutraalit avioliitot ovat laillisia jo kymmenessä maassa sekä useammassa Yhdysvaltain osavaltiossa.

Aborttilaki
Koska abortti on Suomessa ollut sallittu jo pitkään ja raskauden keskeytykset sosiaalisista syistäkin jo vuodesta 1970 lähtien, sille tietenkin löytyy myös vastustajansa. Harva vastustaa aborttia, jos se tehdään muusta kuin sosiaalisesta perusteesta.

Itse hyväksyn abortit myös sosiaalisista syistä. Tottakai mua hiukan vaivaa ajatus, että miksei ehkäisystä ole pidetty huolta, jos kerran sosiaaliset syyt estää vanhemmuuden, mutta toisaalta ainoa 100 prosenttinen ehkäisykeinohan on olla harrastamatta seksiä, vaikka Raamattu muuta väittääkin. Ja toisaalta elämäntilanteetkin voi muuttua radikaalisti sekunneissa: syntymättömän lapsen isä voi vaikkapa menehtyä kolarissa tai kieltäytyy muuten kantamasta vastuutaan eikä äiti koe olevansa valmis vanhemmuuteen yksin. Eihän me voida tietää, mikä kenenkin todellinen motiivi abortin takana on. En jaksa uskoa, että monikaan tekee aborttia huvin vuoksi.

Huumelait
Huumeiden käyttö on pääasiassa laitonta, vaikka siihenkin liittyy poikkeuksensa, varsinkin kun puhutaan kannabiksesta.

Huumeilla voi helpolla pilata elämänsä. Jopa mun lähipiirissä on muutamia varoittavia esimerkkejä. Kannabiksen käyttö karkaa helpolla käsistä, kun mukaan tulee yhä kovemmat huumeet. Mutta lääkkeenä kivunhoidossa kannabis lienee yksi parhaimmista. Lääkekäytössä se on laillista jopa Suomessa.

Seksin kriminalisointi
Seksi  (pdf) itsessään ei varmasti ole laitonta missään. Seksin kriminalisointi liittyy lähinnä seksin myymiseen tai ostamiseen, lapsen hyväksikäyttöön tai seksiin pakottamiseen ja joissain maissa myös jo alussa mainittuun homoseksuaalisuuteen. Myös seksiäänistä saattaa jossain päin maailmaa saada tuomion. Saksassa puolestaan seksityöläiset maksavat veronsa parkkimittariin verrattavan automaatin kautta.

Tarinan opetus
Kaikilla asioilla on puolestapuhujansa sekä vastustajansa. Lakiin vetoaminen oman kannan puolustamisessa ei kuitenkaan ole kaikkein pitävin vaihtoehto, sillä aina jostain päin maailmaa löytyy maallistuneempi ja suvaitsevaisempi lainsäädäntö.

Yksi on kuitenkin ylitse muiden - kaikki yllämainitut asiat ovat Alankomaissa sallittuja. Jos haluaa puolustaa ihmisoikeuksia, niin aina kannattaa kääntyä Alankomaiden lainsäädännön puoleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jotain sanottavaa asiasta tai asian vierestä? Sano se nyt tai myöhemmin, mutta älä vaikene iäksi.

Kaikki kommentit päätyvät ensin sähköpostiini hyväksyttäviksi. Valtaosa kommenteista myös hyväksytään, koska tykkään kommentaattoreistani - sekä vakituisemmista että satunnaisista. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...