maanantai 5. maaliskuuta 2012

E niin kuin exät

Yhtä onnellista suurta perhettä?

Keitäs ne exät oikein on? Onko olemassa jokin aikaraja, kuinka kauan tyypin kanssa on pitänyt olla sutinaa, että hänet lasketaan exäksi? Mitä on sutina? Riittääkö kahvittelu silloin tällöin jossain julkisella paikalla? Pitääkö olla pitänyt kädestä/halannut/suudellut/harkinnut yhteiseloa/harrastanut petipuuhia? Saako niiden kanssa kahvitella jatkossa, jos kuvioissa on myös nyxä? Saako niille edes moikata, jos satutaan samaan paikkaan vaikka illan viettoon? Entä saako exän elämästä ja sen kulusta olla kiinnostunut? Saako niihin pitää yhteyttä edes silloin, jos on yhteisiä lapsia?

Mä sanoisin, että noi on kaikki sopimus- ja luottamuskysymyksiä. Toisaalta ne on myös kysymyksiä, jotka pitkälti ratkaisee tuleeko siitä elämästä nyxän kanssa yhtään mitään. Luonnollisestikaan tämä ei liity pettämiseen, koska exiä ei voi syntyä samaan aikaan, kun on parisuhteessa johonkuhun toiseen.

As far as I'm concerned

Mun lähtökohta on, että exä on exä ihan tietystä syystä. Sen kanssa on takana yhteisiä kokemuksia ja ehkä jopa lämpimiä muistoja, mutta yhtä kaikki nekin on menneitä ja entisiä. Luultavasti mukana voi olla myös huonoja muistoja, koska kysymys kuitenkin on exästä. Tai sitten exä vaan on täydellinen - jollekin toiselle. Jos mä ajattelen omia exiäni, niin kaikki he on olleet juuri niitä oikeita mulle. Vähän ennen kuin heistä tuli täydellisen oikeita mieluummin jollekin toiselle.

Yritän siis sanoa, ettei mulla ole mitään kaunaa kannettavana exiäni kohtaan. Mun ei tarvitse vaihtaa kadun puolta, jos satutaan jossakin sattumalta törmäämään. Mutta ei mulla myöskään ole exiä, joiden kanssa kokisin tarvetta tapailla fyysisesti edelleen edes kahvin merkeissä. Toisaalta en näe mitään syytä, miksi esimerkiksi kahvittelusta pitäisi kieltäytyä, jos sattumalta kohdataan vaikkapa keskustassa kahvilan edustalla. Yleisesti ottaen mulle riittää, että tiedän heillä pyyhkivän hyvin. On vaimo tai vaimoja, lapsi tai lapsia, työtä ja kaikkea, mitä nyt oletetaan hyvään elämään kuuluvan. Mulle on myös täysin ok, jos he eivät halua nykyistä elämäänsä millään tavalla tuoda mulle esiin.

Some-erot

Aika hurja väite tai siis ilmeisesti jopa tosiasia on, että facebook on aiheuttamassa yhden viidestä avioerosta.  Jenkkilässä siis ilmeisesti, missäs muualla. Mun on jotenkin mahdotonta ymmärtää sitä. Ei se tietenkään ole sen kummallisempi paikka petostella kuin mikään muukaan ja saattaa tehdä siitä jopa astetta helpompaa, mutta... Jos oletetaan, että mitään sinänsä luvatonta ei tapahdu. Jos ainoastaan on kaveri jonkin exänsä kanssa, niin voiko se olla mikään avioeron peruste. Paitsi jos viettää kaiken aikansa netissä jutellen nimenomaan sen exänsä tai ex-hoitonsa kanssa, niin se on jo hälyttävää.

Eräs henkilö aikanaan pohti, että vaikka hän luottaisikin puolisoonsa, niin mistä hän voi olla varma, ettei ne exät lähettele puolisolle epäsoveliaita viestejä ehdotellen vaikkapa petipuuhia. Eihän sitä tietenkään voi olla varma mistään, mutta jos luottaa puolisoonsa, tietää myös, ettei edes sen sävyiset viestit ole uhka. Puoliso joko jättää kokonaan vastaamatta viestiin tai tekee selväksi viestin lähettäjälle, ettei halua enää yhtään sen sävyistä viestiä. Eihän sitä koko maailmaan tarvitsekaan luottaa, vain siihen omaan kumppaniin.

Mä näen yhteydet exiin sosiaalisen median kautta lähes vastaavina kuin he kävelisivät oikeasti kadulla vastaan. Sitä moikataan, vaihdetaan kuulumisia ja jatketaan omaa elämää. No big deal.

Kaikkea hyvää

Mä tulen tästä biisistä jotenkin aina niin hyvälle tuulelle, etten voi jättää sitä pois juuri tästä kirjoituksesta. Mä toivon exilleni poikkeuksetta kaikkea hyvää. Tiedän myös pareja, jotka ovat suhteen päätyttyäkin onnistuneet pitämään välit exään kunnossa jopa niin, että exät ja nyxät sulassa sovussa viettää iltaa yhdessä. Se on mun ideaalimaailmani.


11 kommenttia:

 1. Minulla on suurimman osa exieni kanssa hyvin lämpimät välit. On kuitenkin muutama, joiden kanssa en ole MISSÄÄN väleissä... Niin on vaan parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu niin tapauksesta. Joskus vaan on parempi olla ei missään väleissä.

   Poista
 2. Jäin miettimään tuota, että nuo esittämäsi kysymykset määrittäisi sen, tuleeko jutusta nyksän kanssa mitään... En oikein osaa sisäistää sitä. Jos eksät vaivaa nyksää (ilman syytä), niin nyksä vaikuttaa aika ahdistavalta tyypiltä. Jos eksälle ei saa moikata, niin laittaisin nyksän vaihtoon. No toisaalta, ehkä tämä juuri määrittelikin sen ns. nykyisen suhteen tulevaisuuden: Sitä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa siltä, että sä taisit juuri tavoittaa mun pointin. :)

   Poista
 3. Eihän siinä mitään pahaa ole, siis pitää yhteyttä Exiinsä, kunhan ei tee sitä niin, että toisella tulisi jotain mietittävää..jos siis on suhteessa nyxään. Kun asioista puhutaan, mikä on ok ja mikä ei, ja luottamus kunnossa niin ok. Facebook on kaiken pahan alku ja juuri :D Radiossa tuli viime viikolla just tosta aiheesta. Toiset heivaa heti exänsä facebookistakin ja toiset oikein kerää ex-hoitoja kaveriluetteloonsa parisuhteessakin ollessaan, jotkut sitten siltä väliltä. Joku sit soitti sinne radioon ja sanoi, että koko facebookin vois hajottaa, niin elämä ois paljon helpompaa :D Jokainen kokee noi exät varmaan omalla tavallaan, ja ei ole parisuhdetta, jossa tuota aihetta ei olisi käsitelty. Itse en niin välitä existä, ne on varmaan just vaan exiä, mutta toki osa omaa historiaa. Mä tapasin kerran mun exän ja huonostihan siinä kävi.. palattiin heti uudelleen yhteen, ja mentiin jopa naimisiin. Enää ei olla yhdessä. Se oli sen pituinen se, ja nyt on jotain muuta :) Exän kans oli niin et vietettiin iltaa mun exän ja sillosen nyxän kans. Exä Nyxä Tuxa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelen, että toiset heivaa niitä välittömästi pois kaverilistoiltaan, jos ero on ollut tosi hankala. Yleensä siinä erovaiheessa lienee tunteet sen verran pinnassa, että haluaa kadottaa toisesta kaiken: polttaa valokuvat, repiä kortit ja kirjeet jne. Sitä voi ehkä myöhemmin katua, mutta joillekin se vaan on tapa käsitellä asioita. Ja sitten on myös ihmisiä, jotka ei oikeasti halua olla missään tekemisissä exiensä kanssa missään tilanteessa eikä siihen liity sen suurempaa traumaa. Ihmiset vaan on niin erilaisia.

   Joskus ihmisillä varmaan on tarve käydä se juttu kokonaan läpi. Niinku säkin palasit exän kanssa yhteen ja menitte naimisiin. Jos se exän tapaaminen olisi sattunut esimerkiksi viis vuotta erosta, niin tuskinpa siinä olisi käynyt samalla tavalla. Tilanteetkin on niin erilaisia.

   Poista
 4. Tiinan kans samoilla linjoilla: Jos exälle ei saa moikata niin vaihtoon vaan!

  VastaaPoista
 5. mikä biisi tossa oli?

  VastaaPoista
 6. Mun exä on naimisissa yhden mun parhaan kaverin kanssa... :) No big deal, mun ja exän juttu on vanha juttu ja on itse asiassa ihan hauskaa kauhistella tän mun kaverin kanssa tiettyjä exän piirteitä, jotka ovat säilyneet sieltä kymmenen vuoden takaakin... Kuten esimerkiksi se, että herra imuroidessaan imuroi myös katon...

  Niin pitkälle ei olla päästy, että vietettäisiin iltoja porukalla yhdessä, miehen mielestä se on kiusallista, mutta kylässä käydään puolin ja toisin kahvittelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imuroi katon! Reps! :D

   Jotenkin musta toi kuulostaa hienolta. Monestihan ihmiset kuitenkin miettii sitä, että voiko alkaa suhteeseen jonkun kanssa, koska se on ollut ystävän kanssa. Eihän siinä ole mitään järkeä ohjailla toisen ja vielä jonkun kolmannenkin elämää eron jälkeen.

   Toisaalta ymmärrän tietyn kiusaantumisenkin mieheltäsi, mutta saattaahan sekin jossain vaiheessa unohtua.

   Poista

Jotain sanottavaa asiasta tai asian vierestä? Sano se nyt tai myöhemmin, mutta älä vaikene iäksi.

Kaikki kommentit päätyvät ensin sähköpostiini hyväksyttäviksi. Valtaosa kommenteista myös hyväksytään, koska tykkään kommentaattoreistani - sekä vakituisemmista että satunnaisista. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...